Laborator

Policlinica Medica dispune de un laborator de analize performant, dotat cu aparatură de ultimă generație.

Anual în cadrul laboratorului propriu sunt prelucrate peste 70000 de analize din paleta de bază, iar numeroase alte analize sunt recoltate și trimise în lucru spre partenerii noștri.

Pacienților le oferim acces facil la analize gratuite, prin contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu. Aceștia pot beneficia de anumite servicii de laborator în mod gratuit, pe baza unui bilet de trimitere și a unei programări prealabile, dacă dețin o asigurare națională de sănătate.

Program Laborator Dumbrăvii

PROGRAM MEDICA DUMBRAVII

Recoltarea probelor (L - V): 7:30- 10:30

Eliberarea rezultatelor (L - V): 12:00 - 15:00

Investigații

  • Alergologie
  • Biochimie
  • Genetică moleculară
  • Imunohematologie
  • Intoleranță alimentară
  • Anatomie patologică
  • Biologie moleculară
  • Dozare Medicamente
  • Hematologie
  • Imunologie
  • Markeri tumorali>
  • Parazitologie

Dotari

  • Agitatoare de probe
  • Agitator trombocite / shaker pungi de sange
  • Agitator / Vibrator eprubete Vortex
  • Amestecatoare mecanice
  • Autoclave sterilizatoare
  • Balante analitice
  • Bai incalzire sange plasma si fluide perfuzabile
  • Bai histologice de flotatie
  • Centrifuge medicale
  • Congelatoare si frigidere medicale
  • Coagulometru automat portabil

Proceduri recoltare

Sistemul de recoltare cu seringă și vacutainer de recoltare a sângelui venos constituie o metodă simplă, sigură, dar care necesită atenție sporită și precauțiii generale precum:

  • spălarea frecventă a mâinilor cu apă curată și săpun, dezinfectarea lor cu substanțe speciale;
  • folosirea echipamentului de protecție: mănuși, mască, halat, etc.
  • evitarea expunerii la contaminare cu agenti infecțioși prin aruncarea acelor și a materialelor folosite după recoltare, în pubele speciale;
  • menținerea securității personalului medical și a pacientului implicat;
  • aplicarea plasturilor dupa recoltare și stoparea săngelui;
  • cunoașterea măsurilor de prim-ajutor de către personalul medical, în caz de leșin sau stare de rău a pacientului.

În cadrul Policlinicii Medica se pot face recoltari de sânge atât pentru adulți, cât și pentru copii, pe baza unui consimtământ semnat din partea părintelui / tutorelui legal.

Personalul medical care prelevează probe de sânge în cadrul laboratorului nostru își rezervă dreptul de a decide dacă poate face recoltarea la fața locului, iar în caz contrar reprezentantul legal al copilului este îndrumat spre alte unități de prelevare a probelor de sânge, dedicate exclusiv copiilor.

Este importantă pregătirea psihică a copilului înainte de recoltare, de aceea părinților li se recomandă comunicarea cu copilul înainte de a se prezenta la laborator. Personalul nostru depune toate eforturile pentru ca micuțul dumneavoastră să se simtă confortabil și să uite de grija acului de recoltare!

Prelevarea probelor biologice pentru efectuarea anumitor analize medicale reprezintă un ansamblu de procedee prin intermediul cărora se identifică indici de masurare ai stării de sănătate, care reflectă buna funcţionare a organelor interne sau stadiul de dezvoltare a anumitor afecţiuni.

Este foarte important ca analizele să fie prelucrate intr-un laborator performant, cu aparatură de actualitate, însă pregătirea pacientului înainte de recoltarea probelor biologice este la fel de importantă.

Mai jos regăsiți informații utile cu privire la prelevarea anumitor tipuri de probe biologice, unele recoltate la domiciliu ( prelevare urină, materii fecale, spută ), altele în cadrul laboratorului de către personal medical calificat ( recoltare sânge, exsudat faringian şi lingual, secreţie conjunctivală, secreţie vaginală, secreţie uretrală, secreţii purulente - abcese, furuncule, foliculită, acnee, plăgi suprainfectate, ș.a. ).

  • Examenul complet de urină:                                                 
  1. a) Pentru examenul sumar de urină ( biochimie şi sediment urinar )

Recomandare de recoltare - cca. 15-20 ml din prima urină de dimineaţă, într-un recipient de unică folosinţă, procurat de la farmacie, apoi se etichetează recipientul cu numele și data recoltării.

  1. b) Pentru urocultură cantitativă

Din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 3-4 ore de la ultima micţiune, se recoltează cca. 15 – 20 ml urină, într-un  - recipient steril, care se închide etanş. Pentru ca proba să fie conformă se recomandă spălarea mâinilor şi a organelor genitale externe cu apă şi săpun, apoi uscarea cu un prosop steril.

Recoltarea în recipient se face la "jetul mijlociu" de urină. Astfel veți evita posibilitatea de contaminare a urinei cu microorganisme din uretra anterioară.

Pentru sugar şi copilul mic care nu are controlul voluntar al micţiunii sau pentru alţi pacienţi necooperanţi la care recoltarea este dificilă, se utilizează pungi de plastic sterile autoadezive ( se pot achiziţiona de la farmacie ). Instrucţiuni: decontaminaţi şi uscaţi regiunea genitală externă şi perineul, fixaţi în jurul vulvei sau penisului orificiul pungii de recoltare, transferaţi urina din punga de recoltare în recipientul de plastic cât mai repede după emisie, pentru evitarea contaminării cu floră cutanată şi faceţi transferul cu o pipetă de unică folosinţă. În lipsa pungilor de plastic sterile, trebuie pândit momentul micţiunii pentru a prinde proba într-un flacon cu gura largă.

Evitaţi contactul interiorului sau marginilor recipientului de plastic cu pielea mâinilor, coapselor sau ariei genitale, pentru a scădea riscul de contaminare cu microorganisme de pe piele, închideţi etanş capacul recipientului după recoltare, etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data recoltării şi aduceţi recipientul cu urină la laborator în maximum 2 ore de la recoltare ( dacă nu este posibil, se menţine la frigider sau în geanta termoizolantă cu acumulatori de frig, din momentul recoltării şi pe durata transportului la laborator ).

  1. c) Pentru dozări chimice cantitative din urină( exemplu: glucoza, creatinina, proteine, calciu, magneziu, sodiu, potasiu etc.)

Se recoltează urina pe parcursul a 24 ore ( exemplu: de la ora 5 dimineaţa până a doua zi la aceeaşi oră ), într-un recipient curat de volum corespunzător. Recipientul cu urină se păstrează de-a lungul celor 24 de ore la rece.

  • Probe de scaun
  1. a) Pentru coprocultură

Recoltaţi dimineaţa din porţiunile cu aspect modificat (mucus, sânge, puroi) sau când acestea lipsesc se recoltează din locuri diferite cantităţi mici de materii fecale, din scaunul proaspăt emis spontan şi utilizaţi coprorecoltoare cu mediu de conservare prevăzute cu o linguriţă.
Atenţie! Produsul recoltat trebuie să fie introdus în mediu. Nu se umple coprorecoltorul.

Apoi, etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data recoltării şi transportaţi coprorecoltorul cu produs cât mai rapid la laborator. Pe durata transportului se menţine la temperatura camerei.

  1. b) Pentru examenul coproparazitologic

Utilizaţi coprorecoltoare fără mediu de conservare și recoltaţi 3 probe în interval de 10 zile , de preferat din scaunul de dimineaţă. Dacă se recoltează seara, se păstrează recipientul cu proba la frigider până a doua zi dimineaţa.

Atenţie! Nu se umple coprorecoltorul.

De asemenea, de va eticheta recipientul cu numele, data recoltării şi se va transporta cât mai rapid la laborator. Pe durata transportului se menţine la temperatura camerei.

  • Recoltarea sputei

Recoltaţi dimineaţa, după periajul dinţilor; clătiţi energic gura cu apă şi expectoraţi într-un recipient steril de unică folosinţă.

Atenţie! Se recoltează secreţia vâscoasă care provine din căile respiratorii (trahee, bronhii), nu salivă.

Etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data recoltării şi transportaţi recipientul cu produs la laborator, în maximum 2 ore din momentul recoltării.

  • Recoltarea sângelui

Pentru a nu modifica rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), evitaţi consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate şi alcool precum şi efortul fizic intens şi stresul în zilele care preced recoltarea şi nu consumaţi alimente şi lichide în dimineaţa zilei în care se recoltează sângele.

Recoltarea sângelui se face dimineaţa, după un repaus alimentar de 12 ore.

  • Exsudat faringian

Recoltarea se face dimineaţa, ţinându-se cont de următoarele reguli:
- NU faceţi toaleta cavitaţii bucale; NU beți; NU fumați; NU mâncați.

În anumite excepții, se poate recolta la 3 sau 4 ore după toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente.

  • Secreții uretrale / prostatice
  1. a) prelevarea secreţiilor uretrale

 Este necesar să nu urinaţi dimineaţa înaintea recoltării. Se recoltează cu tampoane sterile, după masajul uretrei.

  1. b) prelevarea secreţiilor uretrale

Nu urinaţi dimineaţa înaintea recoltării. Se recoltează cu tampoane sterile, după masaj prostatic (de către medicul urolog).

  • Secreţiile vaginale

Pentru aceste probe este necesar să nu fiţi la menstruaţie, să faceţi repaus sexual 3 zile înainte de recoltare şi să nu faceţi spălături vaginale, doar toaleta externă. 

  • Secreţiile purulente

Nu aplicaţi creme, loţiuni sau pudră cu antibiotice pe zona din care se va face recoltarea. Se recoltează cu tampoane sterile sau cu ansa, după decontaminarea tegumentelor adiacente cu soluţie antiseptică şi, dacă este nevoie, prin puncţionarea colecţiei purulente cu acul steril.

 

POLICLINICA MEDICA SIBIU

Calea Dumbrăvii 107 (colț cu str. Aron Pumnul), Sibiu, jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro

POLICLINICA SFÂNTA MARIA ALBA-IULIA

Alba Iulia, Bd. Revoluției 1989, Nr. 2  

0736 634 130

programari@sfmalba.ro

ASOCIATIA „MEDICA - AI GRIJA DE TINE”

Calea Dumbrăvii, Nr. 107 ( colț cu Str. Aron Pumnul ), Sibiu, Jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro