Tulburarea depresiva majora

Tulburările mintale apar în toate culturile și în toate etapele vieții. Formele maladiilor psihice sunt diverse si sunt cauzate în general multifactorial.

În România, numărul afecțiunilor psihiatrice este în continuă creștere, țara noastră situându-se pe locul doi la nivel european. Printre cele mai frecvente boli psihice se numără depresia, anxietatea, tulburări psihotice (schizofrenia), demențele de diverse etiologii, tulburările de personalitate, dar și tulburările mentale legate de consumul de diferite substanțe (alcool, droguri).
Afecțiune destul de controversată în urmă cu zeci de ani, tulburarea depresivă majoră a primit în ultimele decenii o importanță deosebită, devenind o problemă de sănătate publică din ce în ce mai des întâlnită și cu consecințe uneori destul de grave. Fiind cea mai fecventă tulburare de dispoziție, depresia este una din cauzele de dizabilitate în ţările dezvoltate. În prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimează că depresia afectează aproximativ 121 milioane de oameni în întrega lume, și în 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate mondială (după afecțiunile cardio-vasculare), una din șapte persoane suferind un episod depresiv pe parcursul vieții.

 

Depresia este deseori subdiagnosticată si poate avea consecinţe grave, cum ar fi cresterea riscului de tentative de suicid şi chiar suicid, determinând o cifră alarmantă de 800 000 sinucideri anual.

Cele mai multe studii arată că sexul, vârsta şi statutul marital sunt asociate cu apariţia depresiei. Femeile au un risc de două ori mai mare de a dezvolta această tulburare, comparativ cu bărbaţii, iar persoanele divorţate par să fie mai predispuse depresiei, faţă de cele căsătorite. Alte studii au asociat prevalenţa depresiei majore cu stresul şi evenimentele de viaţă recente, consumul de alcool şi droguri, suportul social, problemele financiare şi nivelul educaţional, precum şi istoricul familial de depresie.

Un aspect destul de important reprezintă accesul la îngrijiri medicale de specialitate şi adresabilitatea. Mulți dintre pacienți sunt reticenți când vine vorba de mersul la psihiatru, chiar amână acest moment poate chiar ani de zile, din cauza stigmei și de teama reacțiilor adverse la medicație (frecvent se observă o lipsă acută de informație legată de acest aspect).

Pentru diagnostic precoce, consiliere și tratament atât pentru depresie, cât și a altor afecțiuni psihiatrice, vă așteptăm în cadrul Policlinicii Medica Sibiu. 

 

Dr. Dobra Andreea Nicoleta

Medic Specialist Psihiatru

POLICLINICA MEDICA SIBIU

Calea Dumbrăvii 107 (colț cu str. Aron Pumnul), Sibiu, jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro

POLICLINICA SFÂNTA MARIA ALBA-IULIA

Alba Iulia, Bd. Revoluției 1989, Nr. 2  

0736 634 130

programari@sfmalba.ro

ASOCIATIA „MEDICA - AI GRIJA DE TINE”

Calea Dumbrăvii, Nr. 107 ( colț cu Str. Aron Pumnul ), Sibiu, Jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro