Lipidograma sau profilul lipidic

 Dupa cum va spuneam intr-un articol anterior, readucem in discutie analizele specifice inimii, pe care medicii cardiologi le recomanda sau le solicita unui pacient pentru a le folosi ca metoda de diagnostic. Lipidograma sau profilul lipidic  reprezinta un panou de teste de sânge care are rolul de instrument de preventie sau diagnostic pentru anomalii ale lipidelor, cum ar fi colesterolul și trigliceridele.

 

 

  • Colesterolul - o substanta indispensabila functionarii normale a organismului uman.
    Colesterolul este produs de corpul nostru in proportie de 75% sau provine din aportul alimentar 25%. Colesterolul circula in sange legat de fractiuni proteice speciale si indeplineste roluri diferite: 
  • LDL colesterolul – colesterolul “rau” – se poate depune in peretele arterelor, care se ingroasa progresiv pana la blocarea fluxului sanguin. In acest fel creste riscul de infarct miocardic sau de atac vascular ischemic (paralizie). LDL colesterolul este produs natural in ficat sau in alte celule umane. Unii oameni produc cantitati prea mari datorita genelor mostenite de la parinti sau bunici. Aportul alimentar de grasimi saturate ( de exemplu: porc, unt) creste nivelul de LDL colesterol. Daca aveti un defect genetic in ceea ce priveste metabolismul colesterolului, dieta nu este suficienta pentru a obtine un nivel acceptabil, la care riscul de boala cardiaca scade.
  • HDL colesterolul – colesterolul “bun” – protejeaza omul de producerea infarctului miocardic. Datele actuale arata ca HDL colesterolul indeparteaza colesterolul din peretii vaselor si il transporta catre ficat, in acest fel impiedicand depunerea de colesterol in peretii vaselor sub forma placilor de aterom. In concluzie, colesterolul HDL trebuie sa fie cat mai mare pentru a ne proteja. 
  • Trigliceridele – reprezinta o alta forma de transport a grasimilor in organism. Cresterea lor se asociaza cu un risc cardiovascular mai scazut comparativ cu colesterolul. In general acestea au valori ridicate la pacientii obezi, inactivi fizic, fumatori. Cresterea trigliceridelor peste 150 mg/dl, alaturi de alti factori, defineste sindromul metabolic, care creste riscul de boli cardiace sau alte afectiuni, inclusiv de diabet.

 

In cadrul Policlinicii Medica se pot determina cu precizie nivelele sanguine ale colesterolului, alaturi de alti parametrii cheie de laborator, care definesc profilul de risc cardiovascular. 

POLICLINICA MEDICA SIBIU

Calea Dumbrăvii 107 (colț cu str. Aron Pumnul), Sibiu, jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro

POLICLINICA SFÂNTA MARIA ALBA-IULIA

Alba Iulia, Bd. Revoluției 1989, Nr. 2  

0736 634 130

programari@sfmalba.ro

ASOCIATIA „MEDICA - AI GRIJA DE TINE”

Calea Dumbrăvii, Nr. 107 ( colț cu Str. Aron Pumnul ), Sibiu, Jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro