Clinic, se pot manifesta de la forme usoare, pana la forme grave, cu deshidratare severa.
Rotaviroza ramane cea mai frecventa si cea mai severa dintre bolile diareice de cauza virala, care, datorita vaccinarii, tinde sa fie in scadere. Debutul poate fi marcat de varsaturi, urmate de dureri abdominale importante si scaune apoase, voluminoase, numeroase ( 10-20 scaune / 24 ore ). Febra insoteste tot acest tablou clinic. De obicei este vorba despre o febra joasa, insa in rotaviroza poate atinge 40°C.
Pericolul cel mai mare il reprezinta deshidratarea, mai ales in cazul copiilor mici care refuza sa primeasca lichide corespunzatoare pierderilor inregistrate prin varsaturi si diaree. Semnele deshidratarii pot fi: facies incercanat, buze uscate, lacrimi reduse, fontanela anterioara deprimata, plicul cutanat abdominal lenes, puls accelerat, frecventa respiratorie crescuta, senzatie permanenta de sete.
Diagnosticul etiologic se pune pe baza examinarilor de laborator, prin depistarea antigenelor virale din scaun.
Diagnosticul diferential trebuie facut la diareile de cauza bacteriana (Campylobacter jejuni, Yersinia, Salmonella, E. Coli entero-patogen, Clostridium difficile) sau de cauza parazitara (Giardia Lamblia).
In tratamentul bolii diareice acute, primul gest consta in administrarea sarurilor de rehidratare orala, fractionat cu lingurita, seringa, canita - initial 5 ml, la interval de 5 minute si se creste progresiv. Medicatia antidiareica se va administra in context clinic, la recomandarea medicului.
In ceea ce priveste dieta, recomandarile sunt urmatoarele:
- la sugarul alimentat natural sau mixt, se continua alimentatia cu lapte matern pe toata perioada bolii;
- la sugarul alimentat artificial, dupa hidratare cu saruri de rehidratare orala (2-4 ore), se reia alimentatia lactata pe care o primea anterior debutului diareei;
- la sugarul diversificat si copilul mic se continua alimentatia lactata si alimentatia solida pe care o primea anterior imbolnavirii. Se vor evita alimentele cu glucide concentrate;
- la prescolar alimentatia va contine produse cu hidrati de carbon complecsi ( paine, paste fainoase, cartofi, orez ). Se vor evita: sucurile de fructe, bauturile carbogazoase.
Nu sunt indicate de rutina formulele hipolactozate. Acestea vor fi indicate la cei cu recidive sau cu evolutie prelungita.
Pentru a evita transmiterea enterovirozelor, igiena este extrem de importanta - spalarea mainilor, a fructelor si legumelor, aerisirea incaperilor, dezinfectarea jucariilor si a suprafetelor.
Dr. Ifrim Carmen,
Medic Specialist Pediatru