Elastografia mamara - metoda de diagnostic complementara ecografiei mamare!

Elastografia ( sonoelastografia ) este o tehnica de imagistica ecografica bazata pe diferentele de elasticitate dintre tesuturile normale si cele patologice. Ecografia mamara asociata cu elastografie mamara poate imbunatati semnificativ posibilitatile de diagnostic si de reducere a numarului biopsiilor mamare inutile.
Elastografia poate oferi detalii importante pentru a defini componentele epiteliale si conjunctive, precum si tipul de elasticitate al tesuturilor studiate.
In general, leziunile focale benigne apar cu aspect hipoecogen sau cu arii anecogene, de obicei, cu margini regulate si bine delimitate. 

Acesti noduli benigni sunt rotunzi sau ovoizi, cu aspect, de regula, mai mult dezvoltat in plan transversal decat in inaltime, aproximativ paralel cu peretele toracic.
In general, leziunile benigne au consistenta mai mare decat tesuturile normale, dar mai putin dura decat cele maligne. Vascularizatia este variabila si depinde de histologia nodulilor. Exista, insa, si exceptii, cum este cazul fibroadenoamelor hialinizate sau necroza tesutului adipos, care pot fi dure la palpare si pot produce si valori fals pozitive la examinarea elastografica, astfel incat metoda prezinta si limitari diagnostice.

Ecografia mamară reprezintă o examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea și diagnosticarea afecțiunilor sânilor. Ecografia mamară este prima metodă de examinare a sânilor în cazul femeilor cu vârsta sub 40 de ani, a femeilor gravide sau al celor care alăptează. Examenul ecografic al sânului este metoda preferată pentru investigarea inflamațiilor / infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) și a traumatismelor mamare, fiind o procedură nedureroasă.Se efectuează standard bilateral (la ambii sâni). Ecografia mamară cu sonoelastografie, este o metodă completa de ecografie ce măsoară elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul adiacent sănătos ajutand la diferențierea leziunilor benigne de cele maligne. 

 

POLICLINICA MEDICA SIBIU

Calea Dumbrăvii 107 (colț cu str. Aron Pumnul), Sibiu, jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro

POLICLINICA SFÂNTA MARIA ALBA-IULIA

Alba Iulia, Bd. Revoluției 1989, Nr. 2  

0736 634 130

programari@sfmalba.ro

ASOCIATIA „MEDICA - AI GRIJA DE TINE”

Calea Dumbrăvii, Nr. 107 ( colț cu Str. Aron Pumnul ), Sibiu, Jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro