De ce medicii recomanda sa efectuam in mod repetat Testul Papanicolau?

Ce reprezinta Testul Papanicolau?

Testul Babeș - Papanicolau este unul dintre cele mai importante teste pe care femeia trebuie sa le efectueze in mod repetat, dupa inceperea activitatii sexuale. Cu ajutorul acestui test pot fi identificate celulele anormale, cele cu potential malign, de la nivelul colului uterin. Efectuat in mod frecvent, acest test poate semnala sau preveni apariția celulelor canceroase.

Cand trebuie efectuat Testul Papanicolau?

Medicii recomanda ca acest test să fie efectuat înainte și după fiecare naștere, chiar o dată la șase luni în perioada de pre-menopauză, pentru a depista eventuale anomalii inca din stadiu incipient.

 

 

Testul a fost descoperit de catre  Dr. Georgios Papanikolaou si Dr. Aurel Babeș in anii 1920 si a salvat, până in prezent, milioane de vieți. De asemenea, a contribuit considerabil la reducerea numarului de decese datorate cancerului de col uterin ( redus cu peste 50% ). Testul poate fi efectuat in mod convențional ( clasic ) sau în mediu lichid, ambele avand ca scop depistarea celulelor canceroase de la nivelul colului uterin. Testul convențional presupune prelevarea unei probe de la nivelul colului si plasarea acesteaia pe lamă. La varianta în mediu lichid, proba este introdusă într-un flacon și trimisă in lucru catre laborator. Aceasta ultima variantă reduce probabilitatea care rezultatele să fie declarate necorespunzatoare sau nesatisfăcătoare, și să fie necesara o nouă recoltare. Un alt avantaj al Testului in mediu lichid este acela ca permite și descoperirea tipurilor HPV cu un grad ridicat de risc.

Cu toate că testul Papanicolau nu este dureros, poate provoca o ușoară stare de disconfort. În acest caz, este recomandat ca pacienta să fie relaxată. Astfel, speculul va putea fi introdus mult mai ușor în momentul recoltării. Procedura nu durează mai mult de 2 minute, timp în care specialiștii recomandă relaxarea mușchilor vaginali prin respirație profundă. Recoltarea presupune obligatoriu examenul cu valvele ginecologice sau specul vaginal: înainte și în timpul recoltării se face inspecția zonei – aspectul colului uterin, aspectul, cantitatea secreției vaginale, precum și pereții vaginali.

Iata cateva reguli de baza pe care pacienta trebuie sa le stie pacienta despre procedura de recoltare a Testului Papanicolau:

  1. Recoltarea se face dupa minim 3 zile, de la ultima zi a menstruației; si maxim o 1 săptămână înainte de următoarea menstruație;
  2. Înainte cu 48 de ore se vor evita: contactul sexual si spalaturile intravaginale;
  3. În cazul pacientelor care au născut, prelevarea se face la 3-6 luni postpartum;
  4. Post-recoltare, poate exista o minima sângerare, insa aceasta nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Urmareste campaniile dedicate sanatatii femeii din cadrul Policlinicii Medica si nu uita ca preventia in sanatate trebuie sa primeze in viata fiecaruia dintre noi!

 

POLICLINICA MEDICA SIBIU

Calea Dumbrăvii 107 (colț cu str. Aron Pumnul), Sibiu, jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro

POLICLINICA SFÂNTA MARIA ALBA-IULIA

Alba Iulia, Bd. Revoluției 1989, Nr. 2  

0736 634 130

programari@sfmalba.ro

ASOCIATIA „MEDICA - AI GRIJA DE TINE”

Calea Dumbrăvii, Nr. 107 ( colț cu Str. Aron Pumnul ), Sibiu, Jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro