Cele mai uzuale analize de sânge

Fie că suntem sănătoși, fie că suferim de diferite afecțiuni, cu un efort minim, o dată pe an, ne putem proteja și îmbunătăți starea de sănătate.

  • Hemoleucograma completă – este o investigație care oferă o imagine generala asupra stării de sănătate și permite diagnosticarea infecțiilor, anemiei, leucemiilor etc.
  • Colesterolul – este o grăsime care se găsește în toate celulele organismului, aproximativ 20% provenind din alimentație, restul fiind fabricat de organism, la nivelul ficatului. Există un colesterol „rău” care se numește LDL și se depune pe pereții arterelor și unul „bun” HDL care este eliminat din corp.
  • Glicemia – este un test care măsoară nivelul de glucoză sau zahăr din sânge. Atunci când aceasta are un nivel crescut, poate duce la diabet și boli cardiovasculare. În mod normal, zahărul din sânge reprezintă combustibilul de bază pentru obținerea energiei necesare omului, iar un nivel constant asigură un bun metabolism.
  • Trigliceridele - sunt grăsimi care se regăsesc în sânge. Când mâncăm organismul nostru transformă caloriile de care nu are nevoie, în trigliceride. Acestea sunt depozitate în țesutul adipos și folosite ulterior de organism pentru a avea energie.
  • Gama-glutamiltranspeptidaza (GGT) - enzimă prezentă în mai multe organe și, în mod deosebit, în ficat, facilitând transferul transcelular al acizilor aminați. Concentrația în plasma a gama-GT creste in cursul a numeroase boli hepatice dar mai cu seamă în colestază sau complicații hepatice ale alcoolismului. 
  • Acid uric - nivelul ridicat de acid uric duce la formarea pietrelor la rinichi, care nu sunt detectate decât atunci când ajung în uretră și provoacă dureri intense, sânge în urină, greață sau vomă. Cel mai sever simptom asociat nivelului mare de acid uric este insuficiența renală.
  • TGO si TGP - sunt două enzime celulare ce se găsesc în celulele ficatului şi nu numai. Valorile crescute trebuie interpretate de către un doctor deoarece pot fi indicatori ai unor afecțiuni hepatice.
  • Creatinina - este produsă din creatină, o moleculă de importanță majoră pentru producerea de energie în mușchi. Creatinina prea mică sau prea mare apare în rezultatul analizelor în special atunci când pacientul a suferit recent de afecţiuni renale.
    Desigur ca lista poate fi mult mai cuprinzătoare, însă pentru a avea o imagine de ansamblu asupra sănătătii organismului, acestea reprezintă un prim pas.

     

     

     

POLICLINICA MEDICA SIBIU

Calea Dumbrăvii 107 (colț cu str. Aron Pumnul), Sibiu, jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro

POLICLINICA SFÂNTA MARIA ALBA-IULIA

Alba Iulia, Bd. Revoluției 1989, Nr. 2  

0736 634 130

programari@sfmalba.ro

ASOCIATIA „MEDICA - AI GRIJA DE TINE”

Calea Dumbrăvii, Nr. 107 ( colț cu Str. Aron Pumnul ), Sibiu, Jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro