Ce trebuie sa stii despre CORONAVIRUS  sau COVID-19?

 

Coronavirusurile reprezinta o familie de virusuri care provoacă diferite boli, de la o simplă răceală, până la afecțiuni mult mai grave, cum ar fi boli respiratorii acute. 

 

Virusul este transmis de la animale la oameni, afecteazand, în general, animalele precum bovine, lilieci și pisici, în cazuri foarte rare fiind transmis și la om.

 

 

Care sunt simptomele care ne pun in alerta?

Coronavirus debutează ca o simplă răceală, care in general afectează căile respiratorii. Simptomele apar in 2 pana la 14 zile de la expunere si sunt reprezentate prin: febră, tuse, dificultate în a respira, nas care curge, dureri de cap și de gât, precum și o stare generală de rău. La bebeluși și la vârstnicii cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusul poate duce la pneumonie sau bronșită.

Ce putem face pentru a preveni infestarea cu acest virus? 

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătatii, cele mai eficiente metode pentru reducerea riscului general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute, sunt:

  • Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții de dezinfectare pe bază de alcool, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
  • Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele sălbatice;
  • Gătirea temeinică a cărnii și a ouălor;
  • Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei (mentineti distanța), acoperiti gura și nasul atunci când tușiți, fie cu țesături de unică folosință, fie cu pliul cotului.  
  • Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală timpurie și împărtășiți istoricul de călătorie furnizorului de îngrijire medicală;
  • Evitarea consumului de produse de origine brută sau crude. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente negătite, conform bunelor practici de siguranță alimentară.
  • Purtarea mastilor doar in caz de boala pentru a nu transmite virusi si evitarea acestora in rest, pentru a nu-i raspandi.
  • Respectarea procedurile de igiena, curatare și dezinfectare minuțioasă a suprafețelor cu apă și detergent și aplicarea de dezinfectanți pe bază de hipoclorit de sodiu.

CE tratament există?

În prezent, nu există vaccin disponibil pentru acest tip de virus, prima manifestare a acestuia fiind inregistrata in decembrie 2019.

Din fericire, o mare parte din simptome pot fi tratate, condiția fiind ca pacientul să se prezinte din timp la medicul specialist.

 
 Surse: 
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

POLICLINICA MEDICA SIBIU

Calea Dumbrăvii 107 (colț cu str. Aron Pumnul), Sibiu, jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro

POLICLINICA SFÂNTA MARIA ALBA-IULIA

Alba Iulia, Bd. Revoluției 1989, Nr. 2  

0736 634 130

programari@sfmalba.ro

ASOCIATIA „MEDICA - AI GRIJA DE TINE”

Calea Dumbrăvii, Nr. 107 ( colț cu Str. Aron Pumnul ), Sibiu, Jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro