Astmul bronsic, o afectiune de sezon!

Astmul bronsic este una din cele mai frecvente afectiuni cronice, caracterizata prin inflamarea cronica a cailor aeriene ce determina limitarea fluxului de aer, reversibila.
Cei mai multi pacienti se gandesc la astm ca la o boala in care apar doar crize sau episoade de sufocare. Cele mai frecvente simptome astmatice sunt:

  • tusea, in special noaptea, la efort sau dupa un episod de ras intens;
  • senzatia de sufocare (dispnee)
  • senzatia de strangere a pieptului
  • suierat in plamani (wheezing)

Daca punem persoanele sa caracterizeze asmul, cele mai elocvente cuvinte folosite de pacienti pentru a descrie criza astmatica sunt: lipsa de aer, sufocare si frica.

 

Simptomele astmului bronsic sunt produse de anumiti

factori declansatori - alergeni, infectii respiratorii sau vremea rece.

Alti factori declansatori pot fi: substante iritante din mediul inconjurator, efortul fizic si, desi mai putin frecvent, anumiti aditivi alimentari sau conservanti din alimente.

Alergiile sunt doar un factor declanasator al crizei de astm. Alergenii sunt sursa principala a problemelor respiratorii din astm, atat la copii, cat si la adulti.

 Cei mai frecventi alergeni sunt: polenul, parul de animale, acarienii, gandacii, mucegaiurile precum si o serie de alimente. 

Aerul rece, fumul de tigara, chimicalele industriale, parfumurile si vopseaua sau vaporii de benzina sunt alte exemple de substante iritative chimice, care pot declansa o criza de astm. Ele actioneaza asupra plamanilor si a cailor respiratorii provoacand bronhoconstrictia, care se traduce prin criza de astm.

Infectiile respiratorii virale sunt cauza principala a crizelor de astm. Infectiile bacteriene, cu exceptia celor care determina sinuzitele, nu provoaca crize astmatice.

Exista o forma de astm cauzat de factori iritativi de la locul de munca - se numeste astm ocupational.

Daca aveti oricare din simptomele mentionate mai sus, va sfatuim sa consultati medicul pneumolog. Masurarea functiei pulmonare furnizeaza o evaluare a gravitatii, reversibilitatii si variabilitatii limitarii fluxului de aer si ajuta la confirmarea diagnosticului de astm bronsic.
In stabilirea diagnosticului de astm bronsic, spirometria este metoda cea mai des intalnita.Spirometria este testul care masoara cat de bine respirati.

Medicul pneumolog va poate ajuta sa invatati mai mult despre astm si sa construiti un plan de tratament cat mai potrivit pentru dumneavoastra, cunoscand bine factorii declansatori si semnele precoce ale unei crize, prin monitorizarea atenta a starii dumneavoastra, puteti insa reduce frecventa si severitatea crizelor de astm. Cu cat veti cunoaste mai multe despre astm si despre tratament, cu atat va veti putea controla mai bine astmul.
Medicul pneumolog va evalua in primul rand simptomele pe care le aveti in prezent si cum au evoluat ele si in trecut. Acesta va decide cum sa le trateze.

 

POLICLINICA MEDICA SIBIU

Calea Dumbrăvii 107 (colț cu str. Aron Pumnul), Sibiu, jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro

POLICLINICA SFÂNTA MARIA ALBA-IULIA

Alba Iulia, Bd. Revoluției 1989, Nr. 2  

0736 634 130

programari@sfmalba.ro

ASOCIATIA „MEDICA - AI GRIJA DE TINE”

Calea Dumbrăvii, Nr. 107 ( colț cu Str. Aron Pumnul ), Sibiu, Jud. Sibiu

0269 212 079

programare@policlinicamedica.ro